SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Professionalitet - Inkludering - Glädje

Tävlingsverksamhet

Här hittar du information om våra olika tävlingslag och information om vad som gäller för ansökan. 

 

Åldersindelning 25/26

- Minior: födda 2014-2011

- Junior: födda 2011-2007

- Senior: födda 2010 och tidigare

- Masters: födda 2001 och tidigare

 

Tävlingslag Novice och Intermediate (Level 1-2)

För att gå i ett tävlingslag behöver du vara riktigt motiverad och tycka om att träna och tävla. Närvaro är en av de viktigaste bitarna där det krävs att du planerar din fritid efter träningarna. Semestrar och andra resor måste alltid meddelas när det bokas för att träningarna ska kunna planeras efter din frånvaro i god tid. Tävlingslagen i Novice och Intermediate är med på större tävlingar och mästerskap. 

 

Träningstid

- 2-3 träningar i veckan (4-6 h/vecka). Alla skollov är vi lediga från träningar. 

 

Rekommenderade förkunskaper:

- Rondat, handstående och bakåtmjukis

- Korrekt teknik i hopp och grundläggande stunt

- En vilja att träna och tävla 

- God närvaro under tidigare terminer

För Intermediate (Level 2) även: 

- Stilla flickis

- Rondat flickis

- Spagathandvolt

 

Närvaro

- Den aktiva förväntas vara på alla träningar, förutom vid sjukdom

- Semestrar hänvisas till skolloven (höstlov, jullov, sportlov, påsklov). Längre semestrar hänvisas till jullovet. 

- Skolresor och semestrar utöver loven måste meddelas så fort det bokas

 

Beräknade tävlingar

- Tävling HT -25/Tidig VT-26, TBA

- DM Mellersta 2026, Rosvalla Nyköping 

- Öppen tävling VT-26, TBA

- RM/SM 2026, Helsingborg Arena (Vid kval från DM, gäller ej Minior Level 1 Novice) 

 

Ungefärliga kostnader, uppdaterat 2023-07-19

- Level 1 ca 2300kr (HT) och 1600kr (VT) exkl. tävlingskostnad

- Level 2 ca 2500kr (HT) och 1800kr (VT) exkl. tävlingskostnad

- Kostnad per tävling normalt ca 900 kr. 

- RM som arrangeras i Helsingborg kräver 2 dagars övernattning och kostar ca 1900 kr inklusive boende, resa, två middagar, lunch på tävlingsdagen samt tävlingsavgift. 



Tävlingslag Median och Advanced (Level 3-4)

För att tävla i Median och Advanced krävs ett större engagemang från dig som aktiv, men även från föräldrar om du är under 18 år. Det är många timmars träning och närvaro är ytterst viktigt. Du behöver ha god erfarenhet av cheerleading sedan tidigare. 

 

Träningstid

- 2-4 ggr i veckan (6-8 h/vecka). Alla skollov är vi lediga från träningar.

 

Rekommenderade förkunskaper

- Rondat flickis salto eller tidigare erfarenhet av level 3 eller högre

- Brinna för cheerleading

- Stark vilja till att träna och tävla

- Positiv gentemot lagkamrater och tränare

- God närvaro under tidigare terminer

För Advanced även:

- Stilla flickis i serie

- Stilla flickis salto

- Rondat flickis i serie till salto

 

Närvaro

- Den aktiva förväntas vara på alla träningar, förutom vid sjukdom

- Semestrar hänvisas till skolloven (höstlov, jullov, sportlov, påsklov). Längre semestrar hänvisas till jullovet. 

- Skolresor och semestrar utöver loven måste meddelas så fort det bokas



Ungefärliga kostnader, uppdaterat 2023-07-19

- ca 2800kr (HT) och 2100kr (VT) exkl. tävlingskostnad

- Kostnad per tävling normalt ca 900 kr. 

- RM som arrangeras i Helsingborg kräver 2 dagars övernattning och kostar ca 1900 kr inklusive boende, resa, två middagar, lunch på tävlingsdagen samt tävlingsavgift. 

 

Beräknade tävlingar

- Tävling HT -25/Tidig VT-26, TBA

- Ev. ytterligare tävling VT-26

- DM Mellersta 2026, Rosvalla Nyköping 

- Öppen tävling VT-26, TBA

- RM/SM 2026, Helsingborg Arena (Vid kval från DM)

 

Tävlingslag Elite och Premier

Elite och Premier är de svåraste nivåerna inom cheerleading. På dessa nivåer behöver man ha ett stort engagemang i sporten, tränat en längre tid och ha haft erfarenhet från minst level 3 sedan tidigare. 

 

Träningstid

- 3-5 ggr i veckan (8-10 h/vecka). Alla skollov är vi lediga från träningar.

 

Rekommenderade förkunskaper

- Tidigare erfarenhet från level 3

- Stilla salto

- Hjulning salto

- Rondat flickis sträckt

Att söka till tävlingslag
Det är ytterst viktigt att du som ansöker läser igenom den information som finns tillgänglig på hemsidan, tillsammans med vårdnadshavare om du är under 18. Under fliken VÅR VERKSAMHET finner ni olika rubriker. Lagindelning förklarar hur intagning till de olika lagen går till. Se Breddverksamhet och Tävlingsverksamhet för att läsa mer om kostnader, åldersindelning mm. Vår FAQ innehåller lite mer fördjupad information kring lagindelning.
 
Vi värderar högt att dela in lag där alla i laget ligger på så lika nivå som möjligt - för att alla ska trivas, utvecklas och må bra. Vi tror på ”perfektion före progression” i färdigheter som en del i att träna skadeförebyggande. Därför vill vi inte flytta upp våra aktiva i level eller åldersklass för fort. För att förtydliga: uppställningen i tävlingslagen från föregående säsong finns inte kvar. Alla delas in på nytt inför varje säsong för att alla ska ha chans att hamna i ett lag där du och dina lagkamrater delar ungefär samma färdigheter - år efter år. Oavsett lagtillhörighet är vårt mål att föreningen ska kännas som en enda stor familj. 
 
Vi har inga dagar med provträningar eller ”tryouts” för befintliga medlemmar. Istället lär vi känna våra aktiva och följer din utveckling under hela säsongen för att se vilken nivå som kan passa dig den efterkommande säsongen. Med många års erfarenhet av en mängd olika sätt att dela in lag, upplever vi att detta sätt är mest rättvist mot dig som aktiv. Vi vill skapa lag där alla trivs och kan utvecklas på sin egen nivå, för att behålla våra aktiva så länge som möjligt. 
 
Däremot har vi öppna träningar där du kan testa på en level innan du skickar in din ansökan, eller dyka upp bara för att hålla igång din träning. Vi gör ingen bedömning under dessa träningar, de finns till bara för skojs skull. Du anmäler dig till öppen träning under fliken Anmälan.
 
Att göra en ansökan till vår tävlingsverksamhet är till för att du som aktiv ska vara delaktig och få önska vilken nivå du kan tänka dig träna på. Vi tar hänsyn till önskningar så gott det går. Vi kommer dock inte att kunna erbjuda alla en plats i varje lag och tyvärr inte uppfylla allas önskningar eftersom det är begränsat med platser.
När du söker till tävlingsverksamheten, var noga med att prioritera din önskan om level i första- och andrahand. Reflektera också över vilken nivå som kommer passa bäst för din utveckling baserat på den nivå du är på just nu. Gör också ansökan i samråd med vårdnadshavare om du är under 18. 
 
Blir du inte tilldelad ett lag i tävlingsverksamheten i år kommer vi att föreslå ett annat lag i vår breddverksamhet som vi tror kommer att passa dig bra. 
 
Vi ser fram emot era ansökningar och att förhoppningsvis få träffa alla er som älskar cheerleading, till hösten!
 
 
Ansökan för säsongen 25/26 öppnar den 1 juni och stänger den 12 juni kl 23.59
 
Intresseanmälan/ansökan till tävlingsverksamheten för dig som redan är medlem hos oss hittar du >>här<< när ansökan öppnar. 
 
 
Är du inte redan medlem hos oss eller har du tränat i en annan förening?
Intresseanmälan till tävlingsverksamheten för dig som inte är medlem hos oss hittar du >>här<<.
 
Vill du komplettera med en video kan du göra det >>här<<. OBS! Döp videofilen till ditt namn. 
Detta är främst för dig som söker som inte gått hos oss tidigare så att vi lättare kan göra en bedömning på vilken nivå som passar din utveckling bäst. 
 
FAQ om lagindelning

De aktiva som har gått hos oss under säsongen innan kommer bli erbjudna en plats i ett lag till nästa säsong. Alla i föreningen blir erbjuden plats i något lag. 

Här här svar på vanliga frågor om hur lagindelningen går till i breddverksamheten respektive tävlingsverksamheten.
 

Vad tittar ni på vid lagindelning?

Det första vi tittar på är alltid ålder. Det är viktigt att lagen inte har allt för spridda åldrar, dock blir det alltid något mer spritt i tävlingsverksamheten än i breddverksamheten. 

 

I breddverksamheten görs lagindelningen först efter ålder, sedan antal terminer man har gått i cheerleading och till sist hur mycket man önskar att träna. Det sker ingen selektering i färdigheter. 

 

I tävlingsverksamheten tittar vi, utöver ålder, på den aktivas önskemål och därefter vad varje aktiv har för förkunskaper. Vilka förkunskaper som rekommenderas för varje tävlingsklass hittar ni på fliken Tävlingsverksamhet

 

Något som också väger in för tävlingslagen är attityd till träning - det är viktigt att man är motiverad och peppad på att träna flera dagar i veckan med viljan att testa nya moment. Till sist är närvaro också en viktig faktor för att komma in i ett tävlingslag. Det är ett stort plus om du har haft bra närvaro under tidigare terminer.

 

Varför är närvaro så viktigt i tävlingslagen?

Cheerleading är en lagsport och är unikt i sitt slag eftersom alla lagkamrater är beroende av varandra på varje träning. Om en lagkamrat saknas på en träning är det alltid ett par andra i laget som inte kan träna på ett visst moment. 

 

Förutom att alla i laget är beroende av varandra så kräver ett tävlingsprogram mycket tid och tålamod att få ihop. Flera av momenten som ingår i ett program innebär en stor säkerhetsrisk om man inte har övat tillräckligt. 

 

Varför delas tävlingslagen in efter förkunskaper?

Vi värderar högt att de aktiva trivs och utvecklas i sina lag, och därför vill vi hålla en så jämn nivå i lagen som möjligt. I cheerleading finns olika tävlingsklasser som delas upp efter ålder och “level”. I Sverige finns levels 1-4, samt klasserna Elite och Premier. Dessa är i sin tur uppdelade i olika färdigheter som ska bedömas på en tävling. 

 

Levelsystemet, med tillhörande färdigheter som man tävlar med, är ett bra hjälpmedel för att dela in lag på så jämn nivå som möjligt. Det är aldrig kul att känna att man ligger långt efter sina lagkamrater i utvecklingen. Det kan också innebära en säkerhetsrisk att träna på högre nivå än vad man klarar av. Föreningens tränare och verksamhetsgrupp är utbildade inom cheerleading med lång erfarenhet i sporten och de har kompetens att göra en bra bedömning av vad varje aktiv klarar av. Tränarna vill se varje aktiv uppnå sina mål och ha roligt på vägen. 

 

Varför är de rekommenderade förkunskaperna fokuserade kring volter?

Alla moment är självklart viktiga, dock är volt det moment där det är lättast att titta på individuella färdigheter, eftersom de utförs ensamt och inte är beroende av lagkamraterna. Däremot är svårast volter inte alltid bäst - att varje volt utförs tekniskt korrekt är minst lika viktigt. 

 

En annan anledning till att volter är viktigt i tävlingslagen är för att tävlingsdomare bedömer hur många i ett lag som utför samma volt.

När man tävlar behöver därför lagets färdigheter vara lämpliga för den svårighetsnivå man tävlar på, även s.k. nivålämplighet. För att volterna i ett tävlingsprogram ska anses nivålämpliga så måste minst 75% av individerna i laget utföra dessa volter, både samtidigt och synkroniserat. 

 

Om laget inte når upp i 75% kan man inte få mer än 5 poäng av 10 i svårighet. Med andra ord innebär en lägre procent att laget automatiskt hamnar i ett stort underläge jämfört med de motståndarlag som ligger över 75%. Resultatet på tävling är inte det viktigaste för oss, men vi vill åtminstone att våra lag ska ha en möjlighet att nå långt utan att vara begränsade från början.

 

Kan man söka in på en viss position i stunt?

Nej, man kan inte söka en viss position eftersom ens position alltid avgörs utifrån vilka andra som går i laget. Tränarna skapar så väl fungerande och starka stuntgrupper som möjligt av alla i laget. 

 

Har ni try-outs?

Nej, vi har inte tryouts. Våra befintliga medlemmar delas in i lag utifrån de kunskaper man har visat under hela den föregående säsongen. Detta eftersom tränarna ser vad man kan och vad man har gjort varje träning. Dessutom utvärderar tränarna lagens utveckling inför varje ny säsong, tillsammans med respektive sektionsansvarig. På så sätt lär vi känna våra aktiva och en tryout blir inte nödvändig.

För nya som söker sig till oss tar vi tacksamt emot videos på färdigheter samt referenser från tidigare förening för att kunna ta ett så bra och rättvist beslut som möjligt. 

 

Vad innebär provträning?

En provträning är till för de som inte har gått i ett tävlingslag förut. Någon som anmält intresse att börja i ett tävlingslag kan erbjudas en provträning med ett tävlingslag om en ledig plats skulle dyka upp. På en provträning får man prova hur det är att träna i laget och tränaren för laget får se om den aktivas förkunskaper stämmer överens med hela lagets nivå.

Efter träningen hörs vi av via mail om hur det kändes för den aktiva och tränaren. Därefter tas beslut ifall den aktiva blir erbjuden en plats i laget eller om det finns ett annat lag som skulle passa bättre.